Πόσες φορές δεν έχεις ονειρευτεί τον εαυτό σου να περπατάει στο κόκκινο χαλί των αστέρων ή να ανεβαίνει πάνω στη σκηνή όπου όλοι τον χειροκροτούν και να παραλαμβάνεις ένα βραβείο Όσκαρ; Σε αυτή την κατηγορία έχεις τη δυνατότητα να ασχοληθείς με όλους αυτούς του ανθρώπους που βραβεύτηκαν με οποιοδήποτε βραβείο, αλλά και με τις ίδιες τις οργανώσεις, την ιστορία και τους θεσμούς τους.
Η ειδίκευση κάθε ανθρώπου σε μια εργασία , όπου η καλύτερη απόδοση σε αυτήν εξασφαλίζει και το κοινωνικό σύνολο που εξυπηρετεί. Προϊόν αυτής της ειδίκευσης, που λέγεται καταμερισμός των έργων, είναι και το επάγγελμα. Για τη λέξη επάγγελμα δεν υπάρχει ισοδύναμος όρος σε καμία γλώσσα του αρχαίου κόσμου. Την πρωτοσυναντάμε στη σύγχρονη σημασία της στο οξφορδιανό λεξικό της Αγγλικής το 1541. Επάγγελμα, με άλλα λόγια, λέγεται η συγκεκριμένη εργασία που κάνει κάθε άνθρωπος, για να ζήσει.
Είναι το σύνολο των γεωγραφικών, φυσικών και (όταν πρόκειται για ανθρώπους) κοινωνικών και οικογενειακών, μαζί, συνθηκών, μέσα στις οποίες γεννιέται ζει και αναπτύσσεται ο άνθρωπος. Περιβάλλον είναι κάθε τι που περιβάλλει τον άνθρωπο.
Περιβάλλον είναι το σύνολο των άψυχων και έμψυχων όντων που περιβάλλουν τον άνθρωπο και επιδρούν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του.
Συλλογή ονομάζουμε την συστηματική συγκέντρωση και ταξινόμηση πραγμάτων που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
Όλοι μας, ακόμα και χωρίς να το γνωρίζουμε, έχουμε μία μικρή ή και μεγάλη συλλογή αντικειμένων.
Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι το σύνολο των Ελευθεριών και Δικαιωμάτων που έχουμε όλοι οι άνθρωποι από τη στιγμή της γέννησης μας μέχρι και τη στιγμή του θανάτου μας. Κάποια μάλιστα απ’ αυτά τα έχουμε ακόμα και πριν την γέννησή μας, ως αγέννητα έμβρυα στην κοιλιά της μητέρας μας (π.χ. το δικαίωμα στην ιατρική φροντίδα), αλλά και μετά τον θάνατό μας (π.χ. το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια).
Η κοινωνία των πολιτών της τρίτης χιλιετίας, χρειάζεται ενεργούς και ενημερωμένους ανθρώπους, με άποψη αλλά και θέσεις για κάθε ζήτημα που αφορά στην ζωή τους, τόσο την προσωπική όσο και την οικογενειακή και την ευρύτερα κοινωνική.
Με άλλα λόγια, μας αφορά όλους οτιδήποτε γίνεται γύρω μας, π.χ. η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα σκουπίδια στους δρόμους, τα αδέσποτα ζώα, το κυκλοφοριακό χάος, η έλλειψη υποδομών και σεβασμού για τους πολίτες με αναπηρίες, η ανεξέλεγκτη χρήση του νερού, η συμμετοχή στα κοινά και η ενεργή ψήφος, οι άστεγοι γύρω μας, η εγκατάλειψη των ηλικιωμένων, η εκμετάλλευση των παιδιών και η παιδική εργασία, η κακοποίηση της γυναίκας και η ενδοοικογενειακή βία κ.α.
Η οργάνωση των ανθρώπων σε διάφορες ομάδες (οικογένειες, κοινότητες, κοινωνίες, τάξεις, φυλές, έθνη κ.τ.λ.) χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, όπως ο Αριστοτέλης, υποστήριζαν εδώ και 2.500 χρόνια ότι «ο άνθρωπος είναι από την φύση του κοινωνικό ον», θέλοντας έτσι να δείξουν ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη άλλους ανθρώπους για να είναι ευτυχής.
Αρχικά ο όρος επιστήμη δήλωνε το σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης και εκφραστής της άποψης αυτής ήταν ο Πλάτωνας και αναφέρει ότι "έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου", δηλαδή η επιστήμη αποτελεί βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση. Από την άλλη μεριά, η τεχνολογία αναφέρεται στο αποτέλεσμα της εφαρμογής επιστημονικής γνώσης προς κάποιο όφελος. Τόσο οι επιστήμη, όσο και η τεχνολογία εξελίσσονται καθημερινά με αποτέλεσμα η καθημερινή μας ζωή να απλοποιείται και να διευκολύνεται.
Ο πολιτισμός της πατρίδας μας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα έχει γίνει πηγή έμπνευσης, μελέτης και αναζήτησης για όλους τους λαούς της γης. Ξεκινώντας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, που οι πρόγονοι μας διοργάνωναν με πνεύμα που μάγεψε όλο το σύγχρονο κόσμο, περνάμε στην ανεξάντλητη λαϊκή μας παράδοση και φτάνουμε στο σήμερα.
Με αυτό τον απέραντο πλούτο σου δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθείς και να παρουσιάσεις την έρευνά σου και σε άλλους ανθρώπους που θέλουν να κρατήσουν τη φλόγα της παράδοσής μας αναμμένη.
Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι "Ο σκοπός της τέχνης δεν είναι να αναπαραστήσει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων, αλλά την εσωτερική τους σημασία". Αν είχες λοιπόν, μπροστά σου ένα πίνακα με ένα βοσκό που προσέχει τα πρόβατά του θα καταλάβαινες από την έκφραση του προσώπου του την μοναξιά που νοιώθει μόνος του πάνω στα βουνά, την αγαλλίαση που του δίνει η μοναδικότητα του τοπίου αλλά και την αγάπη που τρέφει στα πρόβατά του.
Από την αρχαία Ελλάδα, τα αθλήματα αποτελούσαν μέρος της καθημερινής ζωής. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» πρέσβευαν οι αρχαίοι Έλληνες και γι αυτό και είχαν ένα σωρό αθλητικούς αγώνες, για να δίνουν το κίνητρο στους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Αποκορύφωμα ήταν οι ολυμπιακοί αγώνες που έχουν αλλάξει πολλές μορφές μέχρι σήμερα.
Με αθλήματα, ολυμπιακά και μη, θα ασχοληθούμε σε αυτή την ερασιτεχνική ασχολία. Διάλεξε το αγαπημένο σου ή ένα που θέλεις να γνωρίσεις και μοιράσου τις εμπειρίες με την υπόλοιπη παρέα, παίξτε και χαρείτε, γιατί ο αθλητισμός δίνει ζωή!
Σε αυτή την κατηγορία θα βρεις όλες τις φυσικές δραστηριότητες που έχουν ως σκοπό την αναψυχή μέσω της ευεξίας που προσφέρει η άσκηση, δηλαδή δραστηριότητες που όμως δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως αθλήματα αλλά στην πραγματικότητα κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά και χρειάζεσαι συγκεκριμένη φυσική κατάσταση για να τα επιτύχεις.
Για να είμαστε όμως όλοι ευχαριστημένοι όταν παίζουμε ένα άθλημα πρέπει να γνωρίζουμε, να τηρούμε και να σεβόμαστε τους κανονισμούς είτε παίζουμε με τους φίλους μας, είτε βρισκόμαστε στη μέση ενός σοβαρού αγώνα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την εγκυρότητα του αποτελέσματος και προσαρμοζόμαστε σαν άνθρωποι μέσα σε ένα πλέσιο κανόνων που μας βοηθούν στο να προάγουμε το φίλαθλο πνεύμα που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.
Ο άνθρωπος από την αρχή της δημιουργίας, για τις καθημερινές του ανάγκες, χρησιμοποιεί τα χέρια του είτε για να κατασκευάσει κάτι, είτε για να επισκευάσει κάτι που δεν λειτουργεί σωστά.
Λέγοντας κατασκευή, εννοούμε το σύνολο των ενεργειών και των υλικών που χρειάζονται, ώστε από την αρχική ιδέα και την ανάγκη δημιουργίας ενός πράγματος αυτό να λάβει την τελική του μορφή. Μια κατασκευή μπορεί να είναι κάτι ακίνητο (δρόμος, οικία, εγκατάσταση ηλεκτρική, κ.α.) ή κινητό (αεροπλάνο, καρέκλα, συσκευή τηλεφώνου, κ.α.).
Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ζωή του ανθρώπου είναι άρρηκτα δεμένη με αυτή των φυτών και των ζώων. Τα φυτά αποτέλεσαν την πρώτη ανθρώπινη τροφή, από τα φυτά έφτιαξε ο άνθρωπος τα πρώτα του ρούχα αλλά και άλλα βασικά είδη, όπως σκοινιά και εργαλεία για διάφορες εργασίες, δαυλούς για να ελέγξει τη φωτιά, ξύλινες λέμβους, ξύλινες κατοικίες, ψάθινες καλύβες κ.τ.λ. .
Από την αρχή της ύπαρξης του ο άνθρωπος ονειρευόταν να πετάξει, να φτάσει ψηλά, να αγγίξει τον ουρανό. Από το μύθο του Ικάρου, τα πειράματα του Da Vinci, τις φανταστικές πτητικές μηχανές του Ιουλίου Βερν τελικά το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, με την πρώτη καταγεγραμμένη πτητική κατασκευή των αδελφών Wright, που κατάφερε να πετάξει στον αέρα. Η εξέλιξη σε σχέση με τα πτητικά μέσα από την αρχή του προηγουμένου αιώνα ήταν ταχύτατη και η κατάκτηση των αιθέρων ήταν θέμα χρόνου.
Στις μέρες μας οι περισσότεροι κάτοικοι αυτής της χώρας ζούνε σε πόλεις μακριά από την φύση και το δάσος. Οι περισσότεροι λοιπόν από εσάς θα έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που βρίσκεστε μακριά από την πόλη πάνω σε ένα ψηλό βουνό, μέσα σε ένα φαράγγι ή δίπλα σε ένα ποταμό ότι έρχεστε σε επαφή με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής ένα τρόπο ζωής στον οποίο σημαντική θέση έχει η αλληλεπίδραση με τα φυτά και τα ζώα που είναι οι βασική κάτοικοι του χώρου ενώ εμείς κατέχουμε την θέση του επισκέπτη.
Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η Ελλάδα δέχτηκε την ευεργετική επίδραση της θάλασσας, γιατί αυτή περιβρέχει κατά τα δύο περίπου τρίτα τον ελληνικό ηπειρωτικό χώρο και σχηματίζει ένα πλήθος μεγάλων νησιών. Γι' αυτό, από τους αρχαιότατους χρόνους, οι Έλληνες εξοικειώθηκαν με τη θάλασσα και έδειξαν μια σπάνια ναυτική ιδιοφυΐα και κλίση προς τα θαλασσινά επαγγέλματα. Πρώτοι οι Έλληνες κατασκεύασαν πλοία και πρώτοι αυτοί ίδρυσαν αποικίες.