Ανακοίνωση 28/20: Οδηγίες Υλοποίησης Προσκοπικών Δράσεων Λόγω Περιοριστικών Μέτρων
Αγαπητοί μου συνεργάτες,
Είναι αυτονόητο, ότι εφόσον στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της σχετικής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε την Κυριακή, ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα έως τις 04/10/2020, με ευθύνη των αρμόδιων Αρχηγών Συστημάτων θα πρέπει αυτά να τηρούνται και στις προσκοπικές δράσεις για όλο τον χρόνο ισχύος τους.
Δηλαδή:
- Οι προσκοπικές δράσεις (δράσεις Τμημάτων, συμβούλια Βαθμοφόρων, Ε.Κ.Σ., Ε.Π.Π. κ.λπ) θα πρέπει να διεξάγονται σε μικρότερες ομάδες ατόμων (έως 9 άτομα συμπεριλαμβανομένων των Βαθμοφόρων) οι οποίες σε κανένα χρονικό σημείο της δράσης, ούτε κατά την άφιξη και αναχώρηση, δεν θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους στον ίδιο χώρο (επί παραδείγματι, δεν μπορούν να γίνονται Τυπικά Έναρξης ή Λήξης με όλους τους συμμετέχοντες στη δράση, εφόσον υπερβαίνουν τα 9 άτομα) - ενδεικτικά, η δράση να αποτελείται από 2 ή περισσότερους «σταθμούς» στους οποίους εκ περιτροπής θα περνούν οι Εξάδες ή οι Ενωμοτίες. Επισημαίνουμε ότι ο παραπάνω τρόπος λειτουργίας αφορά πάσης φύσεως εξωσχολικές δραστηριότητες παιδιών, ήδη δε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προέβη στις σχετικές ανακοινώσεις αναφορικά με τη λειτουργία αθλητικών σωματείων.
- Ευλαβική τήρηση παρουσιολογίου τόσο για τα ανήλικα όσο και για τα ενήλικα μέλη του Συστήματος, για την διευκόλυνση της ιχνηλάτησης σε περίπτωση περιστατικού.
- Σε περίπτωση που σε συγκεκριμένες περιοχές κλείσουν σχολικές τάξεις για συγκεκριμένη περίοδο, εάν υπάρχουν στα Τμήματά μας παιδιά από τάξη που έκλεισε, τα συγκεκριμένα παιδιά να μην συμμετέχουν στις προσκοπικές δράσεις μέχρι να ξαναανοίξει η σχολική τάξη τους.
- Συναφώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό εφόσον μέλος μας (ανήλικος ή ενήλικος) διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, να υπάρχει ενημέρωση της Περιφερειακής Εφορείας, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας.
Φυσικά, σε εφαρμογή της ανωτέρω Ανακοίνωσης της Γ.Ε. και σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19, συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες:
- Οι προσκοπικές δράσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται όσο περισσότερο είναι δυνατόν σε εξωτερικούς χώρους και στην ύπαιθρο.
- Για όσο χρόνο γίνεται χρήση κλειστού χώρου, όλοι οι συμμετέχοντες (ανήλικοι και ενήλικοι) θα πρέπει να φέρουν μάσκα, να τηρούν κατά το δυνατόν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου, ενώ είναι απαραίτητος ο πολύ καλός αερισμός του χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής ατόμων εντός αυτού. Συστήνεται η παραμονή στον κλειστό χώρο να μην υπερβαίνει τα 45 λεπτά.
- Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης θα πρέπει να αποφεύγονται χειραψίες μεταξύ των μελών του Τμήματος και με τους γονείς και όπου είναι εφικτό οι συμμετέχοντες να τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρο, ιδίως στις διαδικασίες που παράγονται πολλά αεροσταγονίδια από το στόμα, π.χ. στα τραγούδια, στην απαγγελία Εθνικού Ύμνου στα Τυπικά Έναρξης, στις κραυγές Εξάδων, Ενωμοτιών και Τμημάτων κ.λπ. Ομοίως, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις βρύσες για νερό ή στον χώρο έξω από τις τουαλέτες.
- Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνεται να ενημερώσουμε τους γονείς και να παροτρύνουμε τα μέλη του Τμήματος να προσέρχονται στη δράση με ένα σακίδιο που θα περιέχει ατομικό παγούρι, 2 μάσκες και ένα μικρό αντισηπτικό, για προσωπική χρήση.
- Κατά τη διάρκεια των δράσεων θα πρέπει να υπάρχει πάντα διαθέσιμο αλκοολούχο διάλυμα και να τηρούνται από όλα τα ανήλικα και τα ενήλικα μέλη του Τμήματος οι απαραίτητοι κανόνες ατομικής υγιεινής αναφορικά με την απολύμανση των χεριών. Καλό είναι να υπάρχουν και μάσκες μιας χρήσης, για τα μέλη που πιθανώς να ξεχάσουν τη δική τους.
- Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στη δράση (π.χ. κοντάρια, μπάλες, εργαλεία κ.λπ.) θα πρέπει να καθαρίζονται πριν αλλά και μετά τη χρήση τους με αλκοολούχο διάλυμα 70%.
- Εφ’ όσον απαιτείται για το πρόγραμμα γραφική ύλη, θα πρέπει να επαρκεί για κάθε παιδί (π.χ. ένα ψαλίδι για κάθε παιδί) ώστε να μην εναλλάσσετε στα χέρια και να απολυμαίνεται καλά μετά τη συγκέντρωση, ή εναλλακτικά οι Βαθμοφόροι του Τμήματος να ζητούν από τα παιδιά από την προηγούμενη, να φέρουν από το σπίτι τους το απαιτούμενο υλικό.
- Αν κατά τη διάρκεια της δράσης κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, ρίγος, πονόλαιμος, δυσκολία στην αναπνοή) ή άλλα συμπτώματα αδιαθεσίας, το παιδί θα απομονώνεται από το υπόλοιπο Τμήμα σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο με παρουσία Βαθμοφόρου, θα φορούν αμφότεροι μάσκα και γάντια, θα ενημερώνεται ο γονέας του παιδιού και θα του ζητείται να έρθει να παραλάβει το παιδί και να έρθει σε συνεννόηση με τον προσωπικό τους ιατρό. Σε τέτοια περίπτωση, ο Αρχηγός του Τμήματος θα πρέπει να ενημερώνει και τον Αρχηγό Συστήματος και εκείνος τον Περιφερειακό Έφορο, και ακολούθως, σε εύλογο χρόνο, να ζητείται από τους γονείς του παιδιού ενημέρωση για το αν εξακολουθούν τα συμπτώματα καθώς και για τυχόν συστάσεις του ιατρού της οικογένειας. Αν προκύψει θετικό κρούσμα μεταξύ των μελών μας μετά από προσκοπική δραστηριότητα, ο Αρχηγός Συστήματος σε συνεννόηση με τον Περιφερειακό Έφορο θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και να ακολουθήσουν την προτεινόμενη διαδικασία.
- Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν πρέπει να πραγματοποιούνται δράσεις που συνεπάγονται ταυτόχρονη παρουσία και συγχρωτισμό πολλών ατόμων (π.χ. Αγιασμός με όλα τα μέλη του Συστήματος, γονείς και προσκεκλημένους, δράση/εκδρομή Συστήματος, παρουσιάσεις με κοινό κ.λπ.), είτε σε κλειστό είτε σε εξωτερικό χώρο. Επίσης συστήνεται να ενθαρρύνονται και οι γονείς όταν αφήνουν το παιδί στην εστία στην έναρξη της δράσης ή περιμένουν να τελειώσει η δράση, να μην συγχρωτίζονται με τους άλλους γονείς αλλά να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις.
Για οτιδήποτε περαιτέρω προκύψει, θα ακολουθήσει νέα Ανακοίνωση.
Με προσκοπικούς Χαιρετισμούς,
Παναγιώτης Γκουβάς
Περιφερειακός Έφορος